My Dual Dark is dead. Help needed...

Orange Amps General Forum

Moderator: bclaire

Post Reply
Wendigo
Orange Master
Posts: 3239
Joined: Mon Oct 17, 2005 10:24 pm
Location: Canadian

My Dual Dark is dead. Help needed...

Post by Wendigo » Wed Jul 11, 2018 11:04 pm

Plugged my dd50 in for the first time since moving to Canada. Nothing. Dead. No power-on light, no noises, no hum, no smoke, no rattling. Tubes are in place. Checked both fuses and they seem fine. I had the switch set over to 120v and it still is. Tried different plugs cables in case that was it, nothing. The amp was flown here in a super strong flight case and the case seems to be in perfect shape with no scratches etc. I had plugged it into a surge protection power bar from Westinghouse that I just bought....now that power bar wont light up blue like it's supposed to. Ironically, my surge protector might be guilty of messing the amp up. What could be the problem here?

Jondog
Duke of Orange
Posts: 6775
Joined: Thu Aug 21, 2008 12:16 pm
Location: Ontario, Canada

Re: My Dual Dark is dead. Help needed...

Post by Jondog » Thu Jul 12, 2018 1:37 am

Have you tried it without the surge protector? Confirmed theres voltage going in the amp?
Image

Wendigo
Orange Master
Posts: 3239
Joined: Mon Oct 17, 2005 10:24 pm
Location: Canadian

Re: My Dual Dark is dead. Help needed...

Post by Wendigo » Thu Jul 12, 2018 12:20 pm

Yeah I tried it in several sockets with different power cords etc. Nothing happens. It didn't even make any sound or popping or smell when i turned it on....just lifeless

Jondog
Duke of Orange
Posts: 6775
Joined: Thu Aug 21, 2008 12:16 pm
Location: Ontario, Canada

Re: My Dual Dark is dead. Help needed...

Post by Jondog » Thu Jul 12, 2018 3:56 pm

Wendigo wrote:
Thu Jul 12, 2018 12:20 pm
Yeah I tried it in several sockets with different power cords etc. Nothing happens. It didn't even make any sound or popping or smell when i turned it on....just lifeless
I wonder if the 120v taps aren’t wired correctly to the switch, or the switch is defective.
Image

Wendigo
Orange Master
Posts: 3239
Joined: Mon Oct 17, 2005 10:24 pm
Location: Canadian

Re: My Dual Dark is dead. Help needed...

Post by Wendigo » Thu Jul 12, 2018 8:32 pm

I took it to a guy I know, and that was his exact suspicion. Do you wanna know what it was? The pilot light bulb had burned out, and the amp was on the whole time! :lol: :lol: :lol: I was so bummed when the light didn't turn on and there was no humming, that I didn't even bother to try a guitar through it! :oops:

Well I've been tired from the move overseas and running around and such, so I get a pass this time....right? One thing he did say, which seems strange to me, is that I'll need a 3 ampere fuse now instead of the 1.6A that's in there to avoid blowing the present fuse because of the change from 240V to 120V. Does that sound right to you guys? Wouldn't that mean I'm letting double the juice run through my amp? He was referring to the one right where the plug goes into the back of the amp.

Joe Mac
New Member
Posts: 4
Joined: Tue Apr 18, 2017 9:16 pm

Re: My Dual Dark is dead. Help needed...

Post by Joe Mac » Thu Jul 12, 2018 9:36 pm

Yes, that sounds right. When I bought a Euro spec TV200 from Thomann, all I had to do to get it running on this end was change the mains fuse and throw the voltage switch -- and the fuse was included in the box. :D

OU818
Orange Master
Posts: 2313
Joined: Fri Sep 11, 2009 7:55 am
Location: Melbourne, AUS

Re: My Dual Dark is dead. Help needed...

Post by OU818 » Thu Jul 12, 2018 10:21 pm

Wendigo wrote:
Thu Jul 12, 2018 8:32 pm
One thing he did say, which seems strange to me, is that I'll need a 3 ampere fuse now instead of the 1.6A that's in there to avoid blowing the present fuse because of the change from 240V to 120V. Does that sound right to you guys? Wouldn't that mean I'm letting double the juice run through my amp? He was referring to the one right where the plug goes into the back of the amp.
Your guy is indeed correct, in fact in needs a 3.15 ampere fuse for 120v.

As per the manual:

Fuses:
Mains fuse (230V): T1.6A
Mains fuse (100/120V): T3.15A

HT fuse: T630mA
Orange Gear:
AD200B Head
OBC810

Non-Orange:
Reeves Custom 225
Mesa Boogie Bass Prodigy 4:88
Mesa Powerhouse 4x10

Basses:
Ernie Ball Musciman Stingray 5H
Dingwall Combustion 5
Sandberg Electra VS4

Jondog
Duke of Orange
Posts: 6775
Joined: Thu Aug 21, 2008 12:16 pm
Location: Ontario, Canada

Re: My Dual Dark is dead. Help needed...

Post by Jondog » Fri Jul 13, 2018 2:28 am

Yep. When volts go down, current goes up to provide the same power. Goodbto hear nothing is wrong with your amp.
Image

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests